Sällskapet - medlemsskap

 

Fram till den 5 februari 2006 (då Tage skulle ha fyllt 78 år) var vi ett obildat sällskap. Tre ”Tage-fans”, Thomas Franzén, Sune Lindgren och Börje Mathiasson, såg tillsammans med ungefär 200 andra till att vi blev ett bildat sällskap. Nu är cirka 1.000 personer med på vår sändlista. Majoriteten av medlemmarna bor i Linköping med omnejd, men Tage Danielsson har ”vänner” över hela landet. Varje ny medlem ger en möjlighet att nå våra mål. Om man långsiktigt skall kunna hålla Tages minne levande krävs att vi kan nå ungdomar med den tidlösa delen av Tages produktion.


Våra mål:


Det viktigaste målet är förstås att hålla Tage Danielssons minne levande i Linköping och annorstädes. Det försöker vi uppnå genom trevliga och lärorika program baserade på Tages (och Hasses) produktion och genom att engagera personer med personlig relation till Tage.


Då uppfyller vi vårt andra mål: att öka medlemmarnas kunskap om Tage Danielsson och hans verk.


Vårt tredje mål är att när så är möjligt och lämpligt ordna offentliga arrangemang kring Tage Danielssons verk. Det är en del i vår medlemsvärvning men också ett erbjudande till allmänheten att få träffa intressanta personer med Tage-anknytning. Till detta hör bl.a. sommarrevyerna i Gamla Linköping som startade med ”Jippi för Tage”, 2008, det år han skulle ha fyllt 80 år.


Det fjärde målet är att varje udda år dela ut ett stipendium till någon person, gärna ung, gärna östgöte, som verkat i Tage Danielssons anda. Hittills har vi hunnit med att dela ut flera stipendier á 10.000 kr


Det femte målet är att utmana eleverna på Tages gamla skola, som nu heter Katedralskolan, att skriva samhällssatirisk dikt i Tages anda. Denna poesitävling utlyses på Tages födelsedag den 5 februari sedan 2012. En prissumma på 10.000 kr, varav hälften kommer från vårt sällskap och resten från Föreningen Linköpings Läroverkspojkar, fördelas till tre eller fler pristagare.


Att ha roligt är ett övergripande mål för Sällskapet:

Våra stipendiemottagare är:


2007   Maria Karlberg, under många år aktiv som manusförfattare till Linköpings Studentspex

2009   Anders ”Ankan” Johansson, bl.a. manusförfattare och aktör i TV-produktioner som

           ”Anders och Måns”, ”Djursjukhuset”, m.m.

2011   Jessica Sjögren, primadonna i sommarrevyerna i Gamla Linköping

2013   Cecilia Frode, skådespelare och komedienn

2015   (30 år efter Tages bortgång delades tre stipendier ut:)

            Håkan Bäck, regissör till sommarrevyer och barnteater m.m.

            Miriam Treichl, operasångerska

            Frida Modén Treichl, musikalartist

2017   Eva Granlund, scenartist och föreläsare

2019   Lars Olofsson och Niclas Angerborn, skådespelare

2021   Tina Ahlin, musiker

2023   Magnus Uggla, musiker

Hur blir man medlem?


Det kostar 150:-/år att vara medlem. Enklast blir man medlem genom att klicka på länken nedan och fylla i uppgifterna där:


 https://member.myclub.se/public/forms/9261/xLNb69pNvf/Vad får man för medlemsavgiften?


Du får gratis inträde till underhållningen vid vårt årsmöte och till film- eller revykvällen på hösten och rabatt på sällskapets övriga arrangemang.


Du blir underrättad via post eller e-post om alla våra aktiviteter.


Dessutom går en del av avgiften, dels till sällskapets stipendium som utdelas varje udda år, dels till priser till en poesitävling på Tages gamla gymnasieskola. Stipendiet är för närvarande 10.000 kr och till priserna vid poesitävlingen på Katedralskolan bidrar vårt sällskap med 5.000 kr varje år. Medlemsavgiften bekostar alla utskick till medlemmarna samt lokalhyra, hemsida och annonsering.
Thomas Franzén, ordförande och sällskapsmästare

Claes Wallén, sekreterare

Lana Brunell, ledamot

Sune Lindgren administratör

Eva Granlund, ledamot

Ulrika Sköld, ledamot

Dennis Östryd, ledamot

Hans Nilsson, ledamot

Lars Vikinge, ledamot

Du når oss via vår e-post: info@tagesvanner.se